Een woest en ongetemd team

JELLE & MELE

 

Als je bij WOEST komt, dan kom je eigenlijk op bezoek bij ons thuis. Maar wie zijn wij? Wel, wij zijn Jelle en Mele, en het zal je vreemd in de oren klinken maar het begon met een frisbee. Die bracht ons samen. Jelle richtte samen met Joost (vent van Mele) frisbeeclub Gentle in Gent op na hun studentenjaren, en waren en zijn longtime friends. De frisbee is een bakermat van zoveel leuks. Intussen zijn onze kinderen lid, net als de helft van ons personeel.

Nu, zowel Jelle als ik droomden van een restaurant, al hadden we beiden geen achtergrond in horeca. Toen we erover aan de praat raakten, bleek dat onze visies zeer gelijklopend waren. Dus bouwden we samen Woest uit.

Dus: Sinds 2017 is de Brugse Poort een ‘Woest’ rijker! Ik sta in de keuken enhou me bezig met het concept. Jelle doet de bar en de zaal en regelt de administratieve en financiële zijde van de zaak.

ONS TEAM

Compaan begeleidt mensen die het soms mentaal of fysiek iets moeilijker hebben. En dus gaan ze voor hen op zoek naar een veilige omgeving om ervaring op te doen. Zo kunnen ze de arbeidsmarkt instappen met een mooie aanbeveling op zak.

Gedurende die weken of maanden zie je mensen groeien. Laatst hadden we een jongen die begon aan de afwas, later groentjes sneed en mee de soep hielp maken en uiteindelijk stond hij in de coronaperiode aan het buffet om op te scheppen. Zo kon hij zijn klantvaardigheid wat bijschaven en een vlotte feel onder de knie krijgen.

We willen investeren in mensen, geen ervaring is zeker geen no-go. Als de goeie vibe er is, komt de rest wel goed. Zo vinden we ook graag nieuwe werkkrachten via IBO. Dat is een fantastisch systeem om mensen kansen te geven.

Wie interesse heeft in de keuken, kan het bij ons leren. De tijd, energie en liefde die we in ons personeel investeren halen we er absoluut terug uit. We kiezen mensen waar we ons goed bij voelen. Jelle’s selectiecriterium is: ‘zou ik ermee op weekend willen?’. HAHA!

Ons team is heel hecht. We doen veel activiteiten en teambuildings en ik ben altijd benieuwd naar hun ideeën of voorstellen. We zijn één familie en zijn er voor elkaar. Net daarom kunnen we samen dat vangnet bieden.

ONS CONCEPT

 

“In ons concept vinden we het belangrijk om bewust na te denken over onze keuzes en hoe we ze maken. Over elk product denken we goed na. We willen trots zijn op onze menukaart, dus leggen we graag duurzame accenten. Zoals ons biovlees of de Oxfam-koffie, de Pastati pasta, daar pakken we fier mee uit. Je serveert de klant niet alleen een gerecht, maar ook het bijhorende verhaal. Als mensen zeggen dat het er heel goed uitziet, zeg ik dat er heel veel liefde inzit. Dat is ons geheime ingrediënt!!

In een ideale wereld zijn al onze ingrediënten bio, of komt alles van bij de lokale boer. Dat is financieel nu nog niet haalbaar en elke dag maken we de afweging. Elke stap, hoe klein soms ook, is er eentje in de juiste richting.

Ook zijn we grote fan van gamechangers als mannen achter de Too Good To Go-app. Voor ons is dat een win-win; je hoeft niets weg te gooien en we merken dat er zo een nieuw publiek de weg naar ons vindt. Zelfs het idee van een weekendbrunch is gegroeid uit die anti-weggooigedachte. Het is tof voor de klanten én geeft ons de ruimte voor creatieve vrijheid. Niets leuker dan gerechten verzinnen met alles wat er nog in de frigo zit.”

Al sinds het begin werkt Woest nauw samen met sociale biobakkerij Compaan. Als klant krijg je brood er à volonté, maar ook is er in het restaurant ruimte voor sociale tewerkstelling.

ONS SOCIAAl ENGAGEMENT

 

Woest is ook een hartelijke handelaar van het Enchanté-netwerk, waar klanten een uitgestelde koffie of maaltijd kunnen trakteren aan zij die het nodig hebben. Zo’n mooi initiatief, daar zeiden we meteen ‘ja’ op. Uit elke uitgestelde koffie of maaltijd vloeit er een babbel voort. Sommigen vinden het moeilijk om iets gratis te aanvaarden. Zo is er een dame die regelmatig bij ons langskomt, maar toch telkens aanbied om zelf voor haar koffie te betalen.

Ze is intussen de plantverantwoordelijke van Woest die onze groene weelde elke week van water voorziet. Bij wijze van bedanking krijgt ze een koffie of een taartje. Dat voelt fijner voor haar dan het gewoon te krijgen.

Op kerst doen we ook altijd een sociale kerstavond, waar sponsors ons eten brengen waar we een feestmaal mee bereiden. Iedereen is uitgenodigd.

 

CULTUREEL BRUISENDE PLEK

 

Zo organiseren we ook veel: van een koersevent tot de Woeste Wijven Club. Ook kunnen kunstenaars uit de buurt hun werken bij ons exposeren en geven we beginnende muzikale artiesten een publiek met onze woensdagse salon- en terrassessies.

We slaan ook graag de handen in elkaar met andere ondernemers, tijdens corona organiseerden we met andere horecazaken samen enkele take away events, met groot succes! We’re all in this together!

Jelle en ik willen achteraf trots kunnen terugblikken op Woest”, besluit Melissa. “We willen méér zijn dan een horecazaak. Door stil te staan en bewust na te denken proberen we er het maximum uit te halen. En dan hebben we het absoluut niet over cijfers!

Dus kom maar ne keer af he, en brengt uw sloefen mee…😉